AVG en privacy policy

Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (beter bekend als ‘de AVG’) is iedereen verplicht om een privacy policy te hebben. Deze moet beschikbaar zijn voor alle klanten en bezoekers. Maar wat is nu precies de bedoeling van een privacy policy en hoe maak je er een voor jouw bedrijf?

AVG

In de AVG staat omschreven hoe men met gegevens van anderen om moet gaan. Zo moet je een privacy policy opstellen om aan te geven welke gegevens je verzamelt, hoe lang je de gegevens bewaart en wat je met de gegevens doet. De AVG is bedoeld om de consument te beschermen.

Dit betekent niet dat jouw gegevens niet meer doorverkocht kunnen worden, maar als het gebeurt moet je dat in de privacy policy kunnen nalezen. Dan heb je de keuze om niet akkoord te gaan met de privacy policy van die aanbieder. Wel moet je dan op zoek naar een nieuwe aanbieder, maar op die manier blijf je zelf in controle van je gegevens.

Afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens, kunnen er ook extra voorwaarden worden gesteld aan de wijze van opslag van deze gegevens. Controleer dus of er voor de soort gegevens die je wilt opslaan extra regels van toepassing zijn. Lees hier ook meer over op de website van de KVK.

Een privacy policy maken

Online zijn er diverse tools te vinden die je kunnen helpen om een privacy policy te genereren. Wij raden aan dat je ook de tool van veiliginternetten.nl probeert. Deze is eenvoudig te gebruiken en de instructies zijn duidelijk.

Let er wel op dat je privacy policy actueel moet blijven en in de toekomst dus herzien moet worden. Wanneer je namelijk meer gegevens op gaat slaan moet je ook daarvan vermelden wat de bewaartermijn en wat het doel is.

Mocht je een voorbeeld zoeken van een privacy policy, kijk dan ook eens naar die van andere bedrijven. Die van ons kan je hier vinden.

Link bij formulieren

Wanneer er gegevens worden opgeslagen moet de gebruiker aangeven dat hij of zij op de hoogte is van de privacy policy. Dit betekent dat je bij formulieren (op de website, maar ook op papier) een checkbox moet zetten. Daarmee kan de invuller aangeven dat hij of zij de privacy policy heeft gelezen.

Geef een reactie