De wonderen van WordPress

Veel mensen hebben al wel eens van WordPress gehoord. Dat is niet zo gek: wereldwijd zijn 26% van de websites met WordPress gebouwd. Maar waarom kiest men voor WordPress?

Grote community

De community van WordPress is wereldwijd en groeit nog altijd. Er zijn niet alleen steeds meer gebruikers, maar ook steeds meer ontwikkelaars. Sommigen daarvan werken aan WordPress zelf. De meesten bouwen plug-ins en thema’s. Hiermee kan de basisinstallatie van WordPress worden uitgebreid.

Een grote community heeft veel voordelen. Zo ontstaan er voortdurend nieuwe functionaliteiten en gebruiksgemakken. Daarnaast worden zwakheden van het systeem sneller ontdekt en staan er diverse ontwikkelaars klaar om het op te lossen.

Veel plug-ins

Er zijn diverse plug-ins beschikbaar voor WordPress. Met deze plug-ins kan je koppelingen maken met andere systemen, functionaliteiten op de website uitbreiden, onderhoud vereenvoudigen en/of de veiligheid van de website uitbreiden.

Bij het selecteren van een plug-in moet je wel op een paar dingen letten. Reviews geven vaak snel een indruk van de werking en mogelijkheden van een plug-in. Kijk daarbij niet alleen naar de inhoud van de reviews zelf, maar ook naar de hoeveelheid reviews en installaties. Hoe hoger het aantal reviews en installaties is, hoe betrouwbaarder het wordt.

Risico’s

Het toevoegen van plug-ins is niet zonder risico’s. Zo kan het zo zijn dat een plug-in niet goed samenwerkt met andere plug-ins of kan het een beveiligingslek hebben. De reviews helpen hier duidelijkheid over te krijgen, maar kijk ook naar de ontwikkelaar van de plug-in. Zit er bijvoorbeeld een bedrijf achter of is het een zelfstandige ontwikkelaar? Heeft de ontwikkelaar meer plug-ins gemaakt en hoe worden die ervaren?

Door deze informatie samen te bekijken krijg je een beeld van de plug-in die je wilt toevoegen. Wanneer je een plug-in hebt gekozen moet deze getest worden. Het is aan te raden om dit op een kopie van de website te doen. Daarmee voorkom je dat jouw gebruikers geconfronteerd worden met foutmeldingen en andere ongewenste gevolgen.

Toekomst

Naar verwachting blijft WordPress nog lang in gebruik. Er is veel vraag naar dit systeem en zodoende wordt er nog altijd doorontwikkeld om het pakket zo compleet en modern mogelijk te houden.

Ditzelfde geldt echter niet voor alle plug-ins en thema’s die beschikbaar zijn voor WordPress. Er is wel een groot gedeelte wat doorontwikkeld wordt, maar dit moet je in de gaten houden. Daarnaast ontstaan er ook nieuwe functionaliteiten waarvoor je andere plug-ins nodig hebt. Je moet er dus wel actief mee bezig blijven.

De toekomst van WordPress ziet er zonnig uit. Dit effect wordt nog verder versterkt door WooCommerce. Dat is een plug-in waarmee je WordPress als Webshop kan inzetten. Deze plug-in wordt steeds vaker ingezet en er zijn diverse aanvullende plug-in’s die de mogelijkheden van deze webshop nog verder uitbreiden.

Geef een reactie