Waarom een SSL Certificaat?

Zelfs als je niet precies weet wat een SSL certificaat is, herken je waarschijnlijk wel of een website er een heeft: het groene slotje in de adresbalk geeft ons vertrouwen dat een website veilig is.

Vertrouwen

Een SSL certificaat geeft vertrouwen dat een website veilig en betrouwbaar is. Dit komt doordat een SSL certificaat als een soort paspoort werkt. Iedereen kan zelf een certificaat maken, maar er worden maar een paar uitgevers als betrouwbare bronnen gezien. Dit betekent dat je een certificaat bij een van deze uitgevers moet aanvragen.

Sommige van deze uitgevers hebben ook gratis certificaten. Vaak moeten deze wel vaker vernieuwd worden. Dit kan echter geautomatiseerd worden. Een van de uitgevers die ook gratis certificaten hebben is letsencrypt. Letsencrypt wordt tegenwoordige steeds vaker ingezet om website te beveiligen.

Beveiliging

Het gebruiken van een SSL certificaat gaat gecombineerd met het gebruiken van het HTTPS protocol. Het verschil ten opzichte van HTTP is dat een HTTPS verbinding versleuteld is. Dit betekent dat het niet mogelijk is om de gegevens die middels deze verbinding gedeeld worden af te luisteren.

Het is tegenwoordig dan ook verplicht om een versleutelde verbinding te hebben wanneer de bezoekers van je website gegevens achter kunnen laten. Er wordt dan namelijk gevoelige informatie gedeeld waar andere niet bij mogen. Dit geldt ook voor inloggegevens voor een webportaal of beheer gedeelte van een website.

Vindbaarheid

Misschien een beetje onverwacht, maar je vindbaarheid wordt verbeterd wanneer je een SSL certificaat gebruikt. Dit komt door dat zoekmachines veilig webverkeer willen bevorderen. Zo worden veilige websites beloond door een hogere ranking. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere plek in de zoekresultaten.

Het is dus van belang om je website zo veilig mogelijk te publiceren. Uiteraard zijn er meer beveiligingsaspecten die invloed kunnen hebben op de vindbaarheid van je website. Maar het is wel een van de belangrijke onderdelen.

Geef een reactie