Wat is hosting

De meeste mensen weten wel dat je een website moet hosten om hem online aan te kunnen bieden. Maar wat is hosting nou precies en waar moet je op letten als je er zelf iets mee wil gaan doen? Er is een groot aanbod in diverse varianten. Hoe moet je dan kiezen?

Fysieke en virtuele hosting

serverHosting klinkt erg technisch. Zeker als we het gaan hebben over fysieke en virtuele hosting. Toch is dit minder complex dan het klinkt. Laten we beginnen met fysieke hosting. Denk hierbij aan een computer die 24 uur per dag verbonden is aan het internet. Op die computer staat het programma voor de website. Meer is dat eigenlijk niet.

Virtuele hosting heeft iets meer uitleg nodig. Dit concept is bedacht om de beschikbaarheid van de website zo hoog mogelijk te houden. Er wordt dan met 1 of meer fysieke computers een virtueel platform gebouwd. Als pilaren die een dak gezamenlijk omhoog houden. Op dat virtuele platform worden virtuele computers gemaakt. Deze virtuele computers worden ook wel aangeboden als Virtual Private Server.

Een goed virtueel platform heeft meer dan 2 computers nodig. Daarna wordt er gekeken naar de belasting van het platform. Zo wil je capaciteit over houden, zodat de computers die het virtuele platform dragen een voor een herstart kunnen worden indien nodig. Computers bevatten onderdelen die kapot kunnen gaan en daardoor kan er een storing ontstaan waar de computer van uitvalt. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een virtueel platform heeft de hosting daar niet direct last van, omdat er meerdere computers moeten uitvallen voordat de hosting de storing op het platform merkt.

Locatie

Je zou het misschien niet verwachten aangezien een website online wereldwijd beschikbaar is, maar de locatie waarvan je host is van belang. Dit heeft zowel juridische als technische redenen. Het is dus van belang dat je een inventarisatie maakt van je wensen en plichten voordat je een keuze maakt voor een hosting pakket.

Over het algemeen kan en mag je een website hosten waar je wil. Je zou je website vanaf je woonadres of kantoor kunnen hosten. In de praktijk kiest men er over het algemeen echter voor een datacenter. Dit heeft vooral technische redenen, maar in sommige gevallen zijn hier ook juridische verplichtingen voor. Denk hierbij vooral aan gevallen waarbij er gewerkt wordt met gevoelige informatie die beschermd moet worden. De technische redenen hebben vooral met betrouwbaarheid te maken. Zo heeft een datacenter extra stroom- en internetvoorzieningen.

De locatie is voor de vindbaarheid ook van belang. Dit komt door de laadsnelheid van de pagina. Het uitgangspunt hierbij is dat je zo dicht mogelijk bij je doelgroep wilt hosten. Hoe dichterbij het is, hoe sneller het is, hoe hoger jouw website terug komt in de zoekresultaten. Zoekmachines belonen snellere websites namelijk met een hogere ranking.

Verder is het van belang welke wetgeving van toepassing is. Stel je hebt een Nederlandse website gehost in België met daarop inhoud die in Nederland legaal is maar in België illegaal. Welk wetgeving is dan van toepassing? In dit voorbeeld zou de Belgische wetgeving sowieso van toepassing zijn aangezien het daar staat. Wanneer je een Nederlands domein (.nl) gebruikt ben je ook in Nederland aansprakelijk.

Hosting niveau

Hosting kan je op verschillende niveaus afnemen. Alles vanaf een plek huren in een datacenter om een eigen computer te plaatsen tot een applicatie waarbij je zelf gewoon direct aan de slag kan met je eigen werkzaamheden. Het is hierbij van belang dat je hosting op het juiste niveau afneemt.

Bedenk hierbij wel dat geldt: hoe lager het niveau van hosting dat je afneemt, hoe meer je zelf moet doen. Daarvoor is kennis en tijd nodig. Het kan soms dus voordeliger zijn om een hoger niveau van hosting af te nemen, zodat je zelf minder tijd kwijt bent aan onderhoud en herstel. Vergelijk het bijvoorbeeld met je auto. Veel mensen vullen zelf de olie bij, maar het verversen van de olie laten veel mensen dan weer door een monteur doen.

Beheer en onderhoud

De hoeveelheid beheer en onderhoud gaat vaak samen met het niveau aan hosting. Per aanbieder varieert dit aanbod iets, dus lees de specificaties goed door. Hierbij een beetje een inzicht in de verschillende onderhoudswerkzaamheden:

  • Fysieke serverservice level
    • Onderhoud onderdelen
    • Vervanging defecte onderdelen
    • BIOS updates
  • Fysieke en virtuele server
    • Server updates
    • SSL Certificaat
    • Database
    • Mailserver
    • Webserver
  • Applicatie
    • Applicatie updates
    • Domein
    • DNS

Geef een reactie